View All News

NOV 10, 2010

Los Angeles Museum of the Holocaust by Belzberg Architects (Morfae)

Los Angeles Museum of the Holocaust by Belzberg Architects

Contextual Strategy:
The new building for the Los Angeles Museum of the Holocaust (LAMOTH) is located within a public park, adjacent to the existing Los Angeles Holocaust Memorial. Paramount to the design strategy is the integration of the building into the surrounding open, park landscape. The museum is submerged into the ground allowing the park’s landscape to continue over the roof of the structure. Existing park pathways are used as connective elements to integrate the pedestrian flow of the park with the new circulation for museum visitors. The pathways are morphed onto the building and appropriated as surface patterning. The patterning continues above the museum’s galleries, further connecting the park’s landscape and pedestrian paths. By maintaining the material pallet of the park and extending it onto the museum, the hues and textures of concrete and vegetation blend with the existing material palette of Pan Pacific Park. These simple moves create a distinctive façade for the museum while maintaining the parks topography and landscape. The museum emerges from the landscape as a single, curving concrete wall that splits and carves into the ground to form the entry. Designed and constructed with sustainable systems and materials, the LAMOTH building is on track to receive a LEED Gold Certification from the US Green Building Council.

Circulatory Strategy:
Patrons begin their procession at the drop off adjacent to the park. Their approach is pervaded by sounds and sights of laughter and sport—of kids playing in the park and picnicking with their families. Because the building is partially submerged beneath the grassy, park landscape, entry to the building entails a gradual deterioration of this visual and auditory connection to the park while descending a long ramp. Upon entering, visitors experience the culmination of their transition from a playful and unrestrained, public park atmosphere to a series of isolated spaces saturated with photographic archival imagery. As part of the design strategy, this dichotomous relationship between building content and landscape context is emphasized to bolster the experience inside the museum and allegorically correlate the proximity with which German forest revellers enjoying public parks were to sites of horrific and inhumane acts being carried out in 1930’s and 40’s. Visitors exit the museum by ascending up to the level of the existing monument, regaining the visual and auditory connection with the park environs.

The first room is titled, “The World That Was”, and incorporates a large, single interactive table, mimicking a conceptual “community” or dinner table. The exhibit brings a large group of patrons together around one interactive exhibit. The lighting of the interior galleries dim as the visitor steps down into the subsequent rooms where two separate exhibits depicting “Kristallnacht” and a “Book Burning” display divide the singular crowd—diminishing the “community” provided by people nearby. Through the third room and into the fourth, the floor continues to step down as ambient lighting becomes scarcer leading individuals to the room titled, “Concentration Camps.” The ceiling is low, and the room is almost entirely illuminated by individual video-monitors—about the size of a notebook—which limits viewing to a single spectator. The visitor is now confined to the most isolated, darkest and volumetrically concentrated underground area in the museum. The journey from this point forward is one of ascension and of finding the comfort of familiar space as floor levels begin to rise and natural lights begins to penetrate the interior once again. The final ascent up to the existing monument is filled with sights and sounds of unrestricted park land.

Click here to see images from the article!

ARCHITECT: Belzberg Architects, Santa Monica, California, www.belzbergarchitects.com. CLIENT: Los Angeles Museum of the Holocaust. LOCATION: 100 South The Grove Drive, Los Angeles, CA 90036. DESCRIPTION: Cultural. AREA: 32,000 sq ft. MATERIALS: Formed shotcrete and glass. PRINCIPAL: Hagy Belzberg. PROJECT MANAGER: Aaron Leppanen. PROJECT TEAM: Andrew Atwood, Barry Gartin, Brock DeSmit, Carina Bien-Wilner, Christopher Arntzen, Cory Taylor, Daniel Rentsch, David Cheung, Eric Stimmel, Erik Sollom, Justin Brechtel, Philip Lee, Lauren Zuzack. STRUCTURAL CONSULTANT: William Koh & Associates. MECHANICAL CONSULTANT: John Dorius & Associates. ELECTRICAL CONSULTANT: A&F Consulting Engineers. PLUMBING CONSULTANT: Tom Nasrollahi & Associates. SOILS ENGINEER: Irvine Geotechnical. METHANE ENGINEER: Carlin Environmental. ENVIRONMENTAL ENGINEER: Enviropro, Inc. GENERAL CONTRACTIOR: Winters-Schram. SPECIAL FABRICATION: Spectrum Oak Products, Swiss Woodworking. DATE: 2010.
COPYRIGHT: Belzberg Architects. PHOTOES: Belzberg Architects, Benny Chan (Fotoworks), Iwan Baan. No part of this web site may be reproduced or transmitted in any form or by any means, electronic, mechanical, photocopying, recording or otherwise, without prior permission of Morfae and the copyright owner.